Само за година недостигът в София е стопен с над 1200

...
Само за година недостигът в София е стопен с над 1200
Коментари Харесай

13 700 места в детските градини в столицата, трябват още 4300, за да приемат всички

Само за година дефицитът в София е стопен с над 1200 признати, нови 1400 се разкриват по Коледа
 По самодейност на кмета Фандъкова стремително строят 19 нови здания, приготвят планове за 17

Заместникът ѝ Мирослав Боршош предлага на здравното министерство педагози да заместят изчезналите медсестри в детските ясли

13 700 са свободните места за банкет в ясла и детска градина в София. Първото класиране ще бъде оповестено на 12 май. От тях местата за първа група са 4915, а за ясла - 5941.

До момента записаните в системата деца са 20 750. От тях обаче 2328 към този момент посещават детско заведение и чакат за пренасяне.

Регистрираните в системата бебета пък са 431. Те няма да вземат участие в класирането

Информацията е динамична, тъй като всеки ден се прибавят нови профили и се разместват кандидатури.

От Столичната община обясниха пред “24 часа ”, че към днешна дата децата, които не посещават детска градина и не са бебета, са 17 991.

Според тези числа дефицитът тук-там е към 4300, или 31% от оповестените свободни.

Най-много места липсват в регионите “Лозенец ”, “Триадица ”, “Красно село ”, “Витоша ” и “Овча купел ”.

По самодейност на кмета на София Йорданка Фандъкова се извършва 3-годишна стратегия за стремително строителство на детски градини, с цел да бъдат обхванати малчуганите от 3- до 6-годишна възраст.

По този метод за 1 година, откогато започва програмата, свободните места за банкет на деца в яслени и култивиран групи са се нараснали с 1226. Сериозна отговорност за строителството на новите здания имат районните кметове - те приготвят плановете, получават финансиране от общината и организират процедурите.

Фандъкова към този момент разгласи, че до края на 2022 година би трябвало да бъдат разкрити още 1400 места в новопостроени здания.

Над 41,5 млн. лева отпуска общината тази година за строителство на детски градини и ясли

Сключени са контракти за планиране, инженеринг и строителство за 36 обекта. От тях 19 ясли и детски градини са в развой на строителство, а за 17 се изготвят капиталови планове.

Детски градини се вършат в регионите “Витоша ”, “Искър ”, “Възраждане ”, “Връбница ”, “Люлин ”, “Овча купел ”, “Панчарево ”, “Подуяне ”, “Триадица ”, “Красно село ”, “Илинден ”, “Лозенец ”, “Студентски ” и “Надежда ”.

В идващите месеци ще започва построяването на такива обекти в “Слатина ”, “Младост ”, “Средец ”, “Красна поляна ”, “Нови Искър ”, “Сердика ” и “Оборище ”.

Плановете са до края на годината да бъдат приключени 18 градини и ясли, с които ще се разкрият общо 66 нови групи

Те са в регионите “Витоша ”, “Искър ”, “Възраждане ”, “Връбница ”, “Люлин ”, “Овча купел ”, “Панчарево ”, “Подуяне ”, “Триадица ”, “Красно село ”, “Илинден ” и “Слатина ”.

За различен сериозен проблем - неналичието на медицински сестри, които да работят в детските заведения, предизвести неотдавна зам.-кметът по просвета и обучение Мирослав Боршош. Има незаети над 100 места.

Той е изпратил писма до Министерството на здравеопазването с искане за смяна на разпоредба 26, с цел да се позволи и педагози да работят в яслените групи. Според зам.-кмета е остаряло схващането, че яслената грижа е здравна

“Това не значи, че медицинските сестри не са нужни, в противен случай, тяхната роля е извънредно значима, само че за решаването на казуса е нужно да се допусне и педагози да работят в яслените групи ”, посочи Боршош.

Може да се окаже, че ще имаме нови просторни, хубави пространства, само че без медицински личен състав, който да обгрижва нашите деца, добави шефът на детска градина “Детски парадайс ” Мария Йорданова. Тя се уголемява с нова постройка за една градинска и три яслени групи.
Етаж от училище в “Дружба ” става център за украинчета
Свободен етаж от учебно заведение в столичния квартал “Дружба ” ще се трансформира в детски център за украинчета, научи “24 часа ”.

В момента Столичната община ремонтира пространствата и следва те да се оборудват. След това етажът ще бъде възложен на съдружие “Мати Украйна ” за откриване на център за украински деца, обясниха от общината.

Възможност за визити на украинчета към този момент е предоставена и в два от общинските културни института - в “Дружба ” и в “Красно село ”.

Като занималня за украинчета работи и “Музейко ”, който неотдавна бе дарен на Столичната община от фондация “Америка за България ”. Занималнята там ще продължи да действа, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Не е ясно дали в осведомителната система на общината за банкет в ясли и детски градини има регистрирани украинчета. Причината е, че в системата не се вкарват данни за поданство на децата и надлежно няма опция за идентифициране на децата от Украйна.

Иначе приемът на украинчета, които влизат в обсега на наложителното предучилищно обучение, тъй като са на възраст 5 и 6 години, се прави в подготвителните групи в учебните заведения, прецизираха от общината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР